-Genelde tasarımı iyi ve iyi bir yönetici tarafından yönetilen apartmanlar, müstakil evlere nazaran daha emniyetlidir.

-Kamu kuruluşlarında çalışsa dahi tesisatçı, tamirci ve kisvesi altındaki kişilere karşı dikkatli olunmalıdır. Bu tür kimseler bir saldırı planı için gerekli olan, muhtemel hedefler ile ilgili bilgileri öğrenebilecekleri yerlere yerleşebilirler. Bu kişilerde meslek odaları tarafından düzenlenmiş kimlik kartları bulunması konusunda hassas davranın ve kimliklerini tespit etmeye çalışın.

-Evinize, sadece girmesi gerekli veya girmesini istediğiniz kişilerin girmesine izin verin. Eve girmesine gerek olmayan muhtelif pazarlamacılar, seyyar satıcılar ile kapınızın dışında görüşün. Kötü niyetli kişilerin evinizden çalmayı tercih edecekleri eşyaları görmesine fırsat vermeyin.

-Kuşkulanıldığı halde kapıyı açmak gerekiyorsa, önce zincir içeriden takılı durumdayken kapıyı aralayın ve gelen kişiyi çok kısa bir sürede görmeye çalışın.

-Kapı çalındığında kapıyı açmakta acele etmeyin. Şayet mevcut ise kapı gözetleme deliğinden geleni görmeye veya sesini duymaya çalışın.

-Geceleri istirahata çekildiğinizde veya evden kısa süreli de olsa ayrıldığınızda kapı ve pencerelerinizin kilitlenmiş olup olmadığını kontrol ediniz. Güvenden yoksun kapı ve pencerelerin hırsızları cezbettiğini unutmayınız. Özellikle yaz aylarında havanın sıcak oluşu nedeniyle birçok vatandaşımızın yapılan ikazlara rağmen balkon kapıları ve pencereleri açık vaziyette uyudukları görülmektedir. Bu durumlarda hiç değilse hırsızların ilk olarak yoklayacakları pantolon ve gömlek ceplerinizde, el çantalarınızda para ve ziynet eşyaları bulundurmayınız.

-Değerli mücevher, kürk, halı ve benzeri eşyalarınızın toplu halde de olsa çekilmiş bir fotoğrafını, televizyon, müzik seti gibi elektronik eşyalarınızın seri numaralarını gösteren bir liste hırsızlığa uğramanız halinde yapılacak araştırmada çok yararlı olacaktır.

-Evlerde yangın söndürme cihazı ve ilk yardım çantası bulundurulmalıdır.

-Anahtarlığınıza isim, adres ve telefon numaranızı kesinlikle yazmayın.

-Uzun süreli olarak evinizi terk edeceğinizde komşularınıza bilgi verip evinize göz kulak olmalarını tembih ediniz.

-Seyyar satıcı, bohçacı, falcı, dilencileri kesinlikle evinize almayınız. Apartmanınıza giren veya civarda gördüğünüz bu tip kimseleri POLİS' e (155 Polis İmdat) bildirmekte tereddüt etmeyiniz.

-Plajlar, kampingler, piknik alanları ve benzeri dinlenme ve eğlenme yerleri hırsızlığın en kolay yapıldığı yerlerdendir. Böyle yerlere giderken değerli eşyalarınızı yanınızda götürmeyiniz.

-İnşaatlarda bakır kablo, demir, musluk, batarya vb. inşaat malzemeleri açıkta bulundurulmamalı, bulunduruluyorsa mutlaka bir bekçiyle korunmalı, mümkünse inşaatın aydınlatılması sağlanmalıdır.

-Cami şadırvanlarında abdest almak için veya namaz kılarken askıya astığınız ceket veya benzeri giysilerinizin cebinde paranızı veya cüzdanınızı bırakmayınız.

-Evinizde silah bulundurmak durumunda iseniz iyi muhafaza ediniz. Herhangi bir kazayı önlemek açısından gerekli olan bu tedbir eve giren hırsızın silahtan faydalanarak size bir kötülük yapmasına da engel olacaktır. Hırsızların mal güvenliğinizi tehdit eden kişiler olması canınızın güvenli olduğu anlamına gelmez, kuvvete başvurmak istemeyen hırsızlar bile suçüstü yakalanmaları durumunda her türlü kötülüğü yapabilirler.

-Eviniz veya işyeriniz, aldığınız bütün önlemlere rağmen hırsızlığa uğramışsa; her şeyden önce paniğe kapılmayınız, soğukkanlı olmaya çalışınız ve hiçbir eşyaya dokunmayınız. En yakın telefondan 155 Polis İmdat'ı arayınız, mümkün olduğu kadar ayrıntılı bilgi vermeye çalışınız. Çalınan eşyaları en ince ayrıntılarına kadar tanımlayınız ve ayırt edilebilir özellikleri hakkında bilgi veriniz. Çekleriniz çalınmışsa ilgili bankalara derhal bilgi veriniz.

-Eşyalar mağaza, market, dükkan ve benzeri yerlerde satılır. Elden satılan eşyaların hırsızlık veya kaçak mal olma ihtimali yüksektir ve fiyatları caziptir. Satın almanız halinde zor durumlara düşebilirsiniz. Çaldığını satamayan hırsız bir daha çalmaz. POLİS'e intikal eden hırsızlık olaylarında genellikle; ziynet eşyalarının kuyumcularda, diğer eşyaların ev, market vb. yerlerde, inşaat malzemelerinin ise başka inşaatlarda veya hurdacılarda elden çıkarıldığı görülmektedir. Bu tür mesleklerde çalışanların çok dikkatli olmaları, kendilerine mal satmak isteyen şüpheli kişileri anında POLİS'e bildirmelidir. Bilmeyerek de olsa çalıntı mal satın almanın suç olduğu unutulmamalıdır.

 

EVİNİZDEKİ EŞYALARIN ÜZERİNE KONULACAK TANITICI İŞARETLER:

-Televizyon, müzik seti, bisikletler ve diğer pahalı eşyaların üzerinde tanıtıcı işaretler olmalıdır. Bu önlem ayrıca; hırsız bu eşyayı çalar ve bu eşya tekrar polis tarafından bulunursa, eşyanın sahibi bulunmasını sağlar. Bu konuda önlem için aşağıdaki hususlar uygulanabilir.

-Adınızı ve kendinize özgü bir numarayı eşyaların gizli bir yerine yazabilirsiniz.

-Eşyalarınıza kolayca görünebilir ve silinmesi güç bir işaret koyabilirsiniz.

-Bütün değerli eşyalarınızı işaretleyin, yüzük ve saat gibi küçük eşyalar, eşyayı zedelemeden kuyumcu tarafından işaretlenebilir.

SOKAK VE ALIŞVERİŞTE ALABİLECEĞİNİZ ÖNLEMLER:

-Araba ve ev anahtarlarınızı ayrı ayrı anahtarlıklara takın. Bu önlem anahtarlığınız çalındığında ya da kaybolduğunda hem eviniz hem de arabanız için telaşlanmanızı engelleyecektir.

-Hanımlar: Alış verişe çıktığınızda anahtarlarınızı cebinize koyun. Bu önlem çantanızı kapıp kaçabilecek bir hırsızın daha sonra evinize ve arabanıza girmesini önleyecektir.

-Mutlaka gerekmiyorsa çanta taşımayın. Değerli ve gerekli eşyalarınızı cebinizde taşımanız daha uygun olacaktır.

-Elinizde torba, poşet, paket veya bir başka eşyalar taşırken çantanızı bunlarla vücudunuzun arasında kalacak şekilde tutun.

-Yürürken çantanızı vücudunuza yakın tutun, çantanızın elinizden kapılmasını zorlaştırmak ve elverişli bir hedef olmamak için çantanızın açılacak yerini oldukça koruyun, varsa taşıma ucunu bileğinize geçirin. Omuza asılan çantalarda da aynı şekilde hareket edilmelidir.

-Altın, mücevherat, zincir ve kolyeler birer hedeftir. Özellikle bisiklet, motosiklet kullanan yada yanınızdan koşarak geçen hırsızlar tarafından kolayca çekilip, çıkarılacak biçimde takmamak suretiyle, yaralanmayı ve maddi kayıpları önleyin.

-Üzerinizde büyük para taşımanız gerekiyorsa, bunları bir kaç parça halinde, farklı ceplerinizde taşıyın.

-Hizmetçiler, Bakıcılar, Temizlikçiler:

-Temizlikçi adayı için iyi ve güvenilir bir bakıcıyı size tavsiye eden kişileri iyi tanıyın. Bu konuda yetişmiş bir kişi mutlaka kendisini tavsiye edecek bir çevre oluşturmuştur.

-Temizlikçi, bakıcı daha önceden kendilerine haber verilmemiş olan yabancı veya tamircileri eve kabul etmekte en az sizin kadar dikkatli olmalıdır.

-Öncelikle gelişen olaylar dikkate alındığında: her zaman dikkatli davranmaları için evinizde size hizmet veren kişilere talimatlarınızı ve ihtiyaçlarınızı zaman zaman tekrarlayın.

TATİLE GİDERKEN PRATİK GÜVENLİK ÖNLEMLERİ:

-Evinizi tatil veya iş seyahati gibi sebeplerle uzun süreli terlettiğinizde evde olmadığınızı hırsızlara hissettirmeyiniz. Siz tatildeyken kapınızın önünde veya posta kutunuzda biriken gazete, mektup, fatura ve benzeri evraklar hırsızlara davetiye olacağından komşularınıza bunları almalarını tembih ediniz. Unutmayınız ki hırsızlar tatil yapmazlar.

-Tatilde veya seyahatteyken evinizi olası tehlikelerden korumak için küçük bir şeye dikkat etmeniz çok önemli. İşte tatil öncesinde, siz uzaktayken evinizin güvenliği için önerilerimiz.

-Evde olmadığınızı belli edecek işaretleri kapınızın üzerinde veya posta kutusunda bırakmayın.

-Evde bulunmadığınız süre içerisinde birikecek mektup ve el ilanlarının posta kutusundan alınması için bir yakınınızdan yardım isteyin.

-Akşam saatlerinde, evde bulunmadığınız zamanlarda, evdeki ışıkların, radyo-televizyonun kendi kendine belirli bir saatte açılıp kapanması için mümkünse “TIMER” cihazı kullanın.

-Kapıdaki, posta kutusundaki isim levhasını kaldırın.

-Evlerinizin güvenlik kilitleri ve iyi bir anahtar denetimi önemli bir konudur. Ucuz kilitler kolaylıkla açılabilir veya kırılabilir.

-İzniniz olmadan yedek anahtar yapılmasını önleyin.

-Yedek anahtarlarınızı, bunları sakladığınızı zannederek paspasın altına, posta kutusuna, evin dışındaki saksıların içine ve benzeri yerlere bırakmayın.

-Evinizden uzun süre ayrı kalacağınızı çok fazla kişiye söylemeyin. Muhtemel hırsızlar, bu tür haberleri çabucak alabilir.

-Evinizden uzun süre ayrılacaksanız, güvendiğiniz bir komşunuza evinizin uzun bir süre boş kalacağını belirterek, gerektiğinde sizi nerede bulabileceğini bildirin.


SOSYAL MEDYA

Facebook : Takip Ediniz

Twitter: Takip Ediniz

Elemanonline Com : İş Başvurusu

Eleman Online Net: İş Başvurusu

İLETİŞİM

Tel: +9 0216 4550528

Fax: +9 0216 4559883

e-Posta: info@verdaguvenlik.com

 

ADRESİMİZ

Yenişehir Mh. Barajyolu Cad. No:36 D:2

Ataşehir / İSTANBUL